Introduction. The main objectives of Orthodontics are the aesthetic and functional obtaining of the masticatory system, resulting in harmony and stability between the components of this system. Ceramic brackets may show changes in their colors in the oral environment due to staining by dyestuffs present in food and beverages. Goals. To evaluate the color stability of ceramic aesthetic brackets exposed to different types of pigment substances at different times. Methods. Research of statistical analysis of the longitudinal type, of statistical and observational character. The sample consisted of 20 aesthetic orthodontic brackets of lower incisors, divided into 2 groups (Morelli and Orthometric®) and each group in 2 subgroups (Sapphire and Porcelain). The change in color (?E) is considered visually perceptible in the value of 3.0. In this study, the value of 3.0 was considered as an acceptable color change. Results. For the Orthometric® brand sapphire clasps, the wine was able to cause greater color change compared to coffee. The Orthometric® Sapphire Brackets were the only ones that did not reach the 3.0 coloration after 21 days of exposure to other coloring materials. Conclusion. The subgroups presented different behaviors regarding color stability when exposed to substances for different time intervals. Morelli® porcelain brackets had lower color stability when subjected to different substances, while Orthometric® brand sapphires showed greater color stability over time.
Resumo
Introdução. Os principais objetivos da Ortodontia são a obtenção estética e funcional do sistema mastigatório, tendo como resultado harmonia e estabilidade entre os componentes deste sistema. Os bráquetes cerâmicos podem apresentar alterações de suas cores no meio bucal devido ao manchamento por substâncias corantes presentes em alimentos e bebidas. Objetivos. Avaliar a estabilidade das cores de bráquetes estéticos cerâmicos expostos a diferentes tipos de substâncias pigmentantes em diferentes tempos. Métodos. Pesquisa de análise estatística do tipo longitudinal, de caráter estatístico e observacional. A amostra foi constituída de 20 bráquetes ortodônticos estéticos de incisivos inferiores, divididos em 2 grupos ( Morelli e Orthometric®) e cada grupo em 2 subgrupos (Safira e Porcelana). A alteração da cor (?E) é considerada perceptível visualmente no valor de 3.0. Neste estudo, foi considerado o valor de 3.0 como alteração de cor aceitável. Resultados. Para os bráquetes de safira da marca Orthometric®, o vinho foi capaz de provocar maior alteração de cor comparada ao café. Os bráquetes de Safira da marca Orthometric® foram os únicos que não chegaram à coloração de 3.0 após 21 dias de exposição aos demais materiais corantes. Conclusão. Os subgrupos apresentaram diferentes comportamentos quanto à estabilidade de cor quando expostos às substâncias por diferentes intervalos de tempo. Os bráquetes de porcelana da marca Morelli® apresentaram menor estabilidade de cor quando submetidos a diferentes substâncias, enquanto os de safira da marca Orthometric® apresentaram maior estabilidade de cor ao longo do tempo.
downloads desse documento
Sociedade Universitária para o Ensino Médico Assistencial LTDA - SUPREMA
Biblioteca FCMS/JF - SUPREMA
Repositório Institucional - RI repositorio@suprema.edu.br (32) 2101-5041
Todos os Direitos Reservados 2025