Objective. To determine by means of a systematic review of the advantages of percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG), over conventional open gastrostomy, emphasizing its effectiveness and complications. Method. The most relevant studies published in the English language between 1989 and 2019, the Medline database, were analyzed. In order to select the studies with the greatest scientific evidence, we selected only the controlled and randomized clinical trials (ECCR), identified by previous reviews, which had their scope updated and revised, in addition to systematic reviews with or without meta-analysis. Results. Twenty-two studies were identified, however, only 19 were part of the scope of this review and selected were judged by an independent reviewer. Of the nineteen studies that were selected involved 10,708 patients of different age groups (children, adults and the elderly) and in need of receiving enteral nutritional support. As for the design of the studies, it was found that five studies were literature reviews and one retrospective study. Four were retrospective and non-randomized analysis. One prospective randomized study was randomized controlled trials. As for the main outcomes, it is emphasized that 19 articles made a comparison between percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) and open surgical gastrostomy, emphasizing its effectiveness; benefits; complications. Conclusion. It was evident that PEG is a minimally invasive technique that can replace the open technique (GCA), for most patients, especially children and the elderly. In addition, it is a faster, easier, more economical, less morbid, safer procedure, with significantly lower complication rates.
Resumo
Objetivo. Determinar por meio de uma revisão sistematizada sobre as vantagens da gastrostomia endoscópica percutânea (PEG), sobre a gastrostomia convencional aberta, enfatizando sua eficácia e complicações Método. Foram analisados os mais relevantes estudos publicados originalmente na língua inglesa, entre os anos de 1989 até 2019, a base de dado Medline. Objetivando selecionar os estudos de maior evidência científica, selecionou-se somente os ensaios clínicos controlados e randomizados (ECCR), identificados por revisões anteriores, e que tiveram seu escopo atualizado e revisado, além das revisões sistemáticas com ou sem meta-análise.Resultados. Foram identificados 22 estudos, contudo, apenas 5 fizeram parte do escopo desta revisão que foram selecionados foram julgados por revisor independente. Dos 5 estudos que foram selecionados envolveram 3.533 pacientes de diversas faixas etárias (crianças, adultos e idosos) e com necessidade de receber suporte nutricional enteral. Quanto ao delineamento dos estudos verificou-se que cinco estudos eram de revisão da literatura e um estudo retrospectivo. Três eram análise retrospectiva e não randomizada. Um estudo era prospectivo randomizado e 7 eram ensaios clínicos randomizados. Quanto aos principais desfechos enfatiza-se que 12 artigos fizeram uma comparação entre a gastrostomia endoscópica percutânea (PEG) e a gastrostomia cirúrgica aberta, ressaltando a sua eficácia; vantagens; complicações. Conclusão. Ficou evidente que a PEG é uma técnica minimamente invasiva que pode substituir a técnica aberta (GCA), para a maioria dos pacientes, destacando-se as crianças e idosos. Além disso, é um procedimento mais rápido, fácil, mais econômico, menos mórbido, mais seguro, com taxas de complicações significativamente menores.
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